Overvejer du at etablere virksomhed? Er du i tvivl om, hvilken firmatype der er den mest relevante for dig? Så læs med her, hvor vi gennemgår en række af de selskabstyper, som du kan vælge imellem. Efter at have læst dette vil du forhåbentlig have lidt nemmere ved at beslutte, hvilken selskabsform der er den rigtige for dig.
PMV: Personligt ejet mindre virksomhed
Hvis du vælger selskabsformen PMV, er du selv den eneste medarbejder og ejer. Det er ikke muligt at give ejerandele, og du hæfter personligt for virksomhedens eventuelle tab. Der er ingen krav til startkapital, og derfor er det en “nem” selskabstype at vælge. Den virker sjældent specielt professionel udadtil, og ønsker du at opbygge en stor og professionel forretning, er det derfor også sjældent en fordel at være en PMV. Der er ikke noget krav om at udbetale arbejdsskadeforsikring ved denne slags selskab.
I/S: Interesseselskab
Et interesseselskab minder om en PMV. Det gælder blot, at I her er to eller flere medejere og medarbejdere. Både ved I/S og ved PMV er der ingen krav til fremlæggelse af årsrapport. Det gælder også for denne selskabsform, at den typisk anses som mindre professionel, da den ikke kræver nogen startkapital. Der er – ligesom ved PMV – ikke noget krav om at udbetale arbejdsskadeforsikring ved denne type selskab.
IVS: Iværksættervirksomhed
UPDATE: IVS selskabstypen er afskaffet i Danmark.
Som udgangspunkt kan kreditorer ikke gå efter dig personligt, hvis du vælger denne selskabsform. Der kan dog være undtagelser. Der er et krav om 1 enkelt krone i startkapital for at starte denne type virksomhed, og derfor er den nem at komme i gang med. I en IVS er der en direktør, og der er pligt til at fremlægge og indsende årsrapport. Der er desuden pligt til at udbetale arbejdsskadeforsikring.
Denne type virksomhed virker relativt seriøs. Investorer ved godt, at startkapitalen er meget lille, men selskabsformen virker væsentligt mere professionel end I/S eller PMV.
IVS står i skrivende stund til at blive afskaffet som selskabsform. Det betyder, at du skal skynde dig, hvis du ønsker at oprette dit selskab som IVS. Eller skal du fremover oprette som anpartsselskab. Opretter du som IVS, skal du inden for to år overgå til ApS.
ApS: Anpartsselskab
I et anpartsselskab er der en direktør, og der kan desuden være en bestyrelse eller et råd. Der er et krav om, at startkapitalen er på minimum 50.000 kroner, hvis man vil starte som ApS (kommer forslaget om afskaffelse af IVS igennem, bliver beløbet sænket til 40.000 kroner.)
Det er muligt at udbyde ejerandele i et anpartsselskab, og dermed kan du få investeringer. Denne selskabsform virker temmelig seriøs udadtil, da der skal en vis startkapital til. Dertil kommer, at man som ApS har pligt til at indsende og fremlægge en årsrapport.
Du hæfter ikke personligt for et anpartsselskab, og kreditorer kan derfor kun gå efter virksomheden og ikke dine personlige ejendele. Det er en klar fordel.
Holdingselskab
Et holdingselskab har udelukkende til formål at eje andre virksomheder. Holdingselskabet kaldes ofte også for moderselskabet, imens de underliggende virksomheder kaldes datterselskaber. Selve produktionen foregår ved datterselskaberne og ikke ved selve holdingselskabet.
Du kan som privatperson oprette et holdingselskab, som helt eller delvist kan opkøbe diverse andre virksomheder. Det vælger nogle at gøre for at kunne investere.
Det har en række forskellige fordele at være et holdingselskab. For eksempel opnår man noget fleksibilitet, hvis der er flere ejere i holdingselskabet. Denne fleksibilitet kan det være svært at opnå på anden vis, og er I flere i ejerkredsen, kan det derfor være værd at overveje denne løsning. Desuden er det som regel relativt nemt at gennemgå et generationsskifte i et holdingselskab. Det kan naturligvis også være en fordel.