Piskesmæld og erstatning

piskesmæld erstatning hvordanEt piskesmæld kommer hyppigt som følge af en trafikulykke. Det kan dog sagtens opstå ved andre påvirkninger, såsom et skub, slag, fald eller et kraftigt ryk. Vold kan således også være årsag til et piskesmæld.

Gener ved piskesmæld

Den gene man ofte får efter et piskesmæld er nakkeproblemer. Men der kan være rigtig mange andre symptomer i forbindelse med piskesmæld.

Det kan for eksempel være hovedpine, smerter der stråler ud i arme og hænder, svimmelhed, hukommelsestab, koncentrationsbesvær samt kvalme og søvnbesvær. Man kan således have fysiske smerter flere steder i kroppen som følge af et piskesmæld. I mere sjældne tilfælde kan piskesmæld også fører til, at den tilskadekomne kan opleve depression og angst. Desværre er der rigtig mange mennesker, der kommer ud for situationer, hvor de rammes af et piskesmæld. Det er hverken alders- eller kønsbetinget, om man er i farezonen.

Kan det gå væk?

I de fleste tilfælde vil symptomerne på piskesmældet gå væk i løbet af nogle uger. Her kan det hjælpe at lave øvelser beregnet på at afhjælpe de fysiske smerter. Desværre er det nogle gange tilfældet at piskesmældet bliver til en konisk lidelse, som man ikke kan afhjælpe med øvelser. I de tilfælde hvor skaden giver varige mén, vil man kunne søge om en erstatning.

Hvis uheldet er ude

For at kunne søge om erstatning er det meget vigtigt, at man søger læge hurtigst muligt – inden for 3 dage efter ulykken – og får sine smerter og gener skrevet ind i sin lægejournal. Grunden til, at det er vigtigt at få et lægetjek hurtigst muligt, er at det til tider kan være problematisk at søge erstatning ved et piskesmæld. Så ved mistanke om, at du har fået et piskesmæld, skal du få foretaget et lægetjek med det samme for det tilfældes skyld, at det skulle sætte sig til en permanent lidelse.
Hvordan forholder forsikringsselskaberne sig til piskesmæld?

Som før skrevet kan det være problematisk at søge erstatning i forbindelse med piskesmæld. Årsagen til det er, at rigtig mange forsikringsselskaber har en forbeholdenhed overfor fænomenet piskesmæld. De vil ikke umiddelbart anerkende, at der er en sammenhæng mellem skaden og de gener, der efterfølgende kan opstå. Ofte slår forsikringsselskaberne på at smerter i nakke og hoved er så almindeligt forekommende, at det ikke entydigt kan kobles til ulykken.

Den ”usynlige” lidelse

Det spiller også ind at et piskesmæld ikke kan påvises ved scanning og røntgen. Et piskesmæld er således en ”usynlig” lidelse. Det er derfor, at forsikringsselskaberne kan slippe uden om at karakterisere et piskesmæld som en skade og dermed undgå at udbetale en erstatning. Derfor er det også en rigtig god ide at kontakte en erfaren erstatningsadvokat med speciale i piskesmæld, så du ikke står alene mod et stort forsikringsselskab.

”No cure – no pay”

Hvis du er i den ulykkelige situation, at du har fået et piskesmæld, der har sat sig til en kronisk lidelse, kan det være noget nær uoverskueligt, hvordan man skal finde kræfter og i mange tilfælde økonomi til at starte en sag mod et forsikringsselskab.

Nogle advokatvirksomheder tilbyder en gratis vurdering af dine chancer for at vinde en erstatningssag. Derudover tilbyder nogle advokater at tage din sag i retten efter det princip der hedder ”no cure – no pay”. Det betyder, at du kun skal betale for advokatens honorar, hvis du vinder erstatningssagen.