Ophavsret på billeder

Ophavsret billederMange tager ikke loven om ophavsret seriøst, når det gælder ting, der ligger på internettet. Man får ikke lige sat sig ind i reglerne og tænker, at det går nok. Men den form for uvidenhed gør, at man faktisk bryder loven. Det kan koste dyrt, hvis det opdages og er naturligvis ikke i orden selvom det ikke opdages. Derfor har vi lavet en guide til, hvordan og hvornår det er lovligt at gøre brug af andres billeder fra og på internettet.

Hvad siger loven?

I loven om ophavsret står der klart og tydeligt, at hvad enten man frembringer et kunstnerisk eller litterært værk, så har man retten til det. Det gælder både, hvis det er et værk af fotografisk, filmisk, designmæssig eller billedkunstnerisk karakter, hvis det er bygningskunst, scenekunst eller musik, et faglitterært eller skønlitterært værk mm. Den der skaber værket har rettighederne over det. Det vil sige, at andre ikke må anvende det uden tilladelse.

Fotografen har ophavsretten

Man må altså kun anvende andres fotografier, billeder og grafiske fremstillinger, hvis man får tilladelse fra den, der har ophavsretten. Når det kommer til fotografier, er det ofte den, der tager billedet, der har retten til det. Er fotografiet taget af en professionel fotograf, der har fået opgaven af en kunde, vil han eller hun som regel overdrage brugsretten til kunden. Det er dog stadig fotografen, der har ophavsretten til fotografierne, med mindre, der ligger en specifik aftale om andet.

Indgå en specifik aftale om ophavsret

Har man som kunde kun brugsretten, vil man risikere, at der opstår problemer, hvis man ønsker at samarbejdspartnere eller forhandlere kan benytte billederne. Vil man som kunde gerne have fuldt ejerskab over de billeder man får taget af en fotograf, skal man altså inden aftalen indgås have præciseret på skrift, at man ønsker både ophavsret og brugsret til billederne.

Undgå at misbruge andres billeder

Som nævnt indledningsvist kommer mange uden egentlig at ville det til at bryde ophavsretsloven. Det sker oftest, fordi man ikke kender reglerne. Her giver vi et par eksempler på, hvordan man let kommer i karambolage med loven.

Billeder på Google

At et fotografi ligger på internettet og tilsyneladende er frit tilgængeligt ved for eksempel en googlesøgning er ikke ensbetydende med, at det reelt er det. Det er som tidligere beskrevet underlagt loven om ophavsret og man skal derfor sikre sig, at man har ret til at benytte det. Det kan man kun gøre ved at finde indehaveren og få en tilladelse fra ham eller hende.

Copyright – Wikipedia og Flickr

De billeder, der er på for eksempel Wikipedia eller Flickr er i udgangspunktet underlagt de samme regler i forhold til ophavsret, som dem på Google. Man kan ikke bare tage et billede fra Flickr og sætte det på sin hjemmeside eller bruge det i ens markedsføring. På Flickr er der imidlertid den mulighed at søge efter fotos i den kategori, der hedder Commons. De billeder, der ligger i denne kategori, er typisk lagt op af museer og offentlige institutioner og er normalt frit tilgængelige, bare man husker at nævne fotografen.

Video, film og still-billeder

Det er heller ikke tilladt at bruge klip eller still-billeder fra videoer og film. Der er mange både privatpersoner og virksomheder, der gør det, men det gør det ikke mere lovligt. Igen skal filmselskabet eller ejeren give tilladelse, før det er tilladt.

Ulovlige billeder i pressemeddelelser

Der er desværre et stort antal professionelle fotografer, der oplever, at deres fotos figurerer i pressemeddelelser fra virksomheder, der ikke har fået tilladelse til at bruge billederne. Det vil sige, at en virksomhed stjæler et billede fra en fotograf for at bruge det i PR-øjemed. Desværre er det mediet, der konkret benytter billedet, der kommer i fedtefadet, men det er ikke et godt signal at sende som virksomhed, hvis det kommer frem, at man uretmæssigt har brugt et billede.

Skaf lovlige billeder

Heldigvis er det ikke svært at skaffe lovlige billeder. Det kan man gøre ved at:
Få billeder fra en eventuel leverandør eller importør af de varer, man sælger
Tage billederne selv. Er der mennesker på billederne, skal man sikre sig, at de er indforstået med at billedet bruges kommercielt. Også hvis billedet er taget på et offentligt sted med mange mennesker

Få en professionel fotograf til at tage billederne. Vær opmærksom på, at du i udgangspunktet kun har brugsretten. Det vil sige, at fotografen kan bruge dine billeder i andre sammenhænge for eksempel på sin hjemmeside og sælge dem videre på stockphoto-hjemmesider.
Finde billeder på stockphoto-hjemmesider enten på betalingssider, hvor man kan få adgang til rigtig mange flotte billeder (vær opmærksom på at vælge de rette licensvilkår) eller på de sider, hvor der ligger billeder tilgængelige gratis i et mindre udvalg og til tider knap så flotte.