Selvsalg af bolig

Den traditionelle måde, hvorpå man sælger sin bolig, og den metode, som langt de fleste stadig i dag bruger er, at sælge den igennem en ejendomsmægler. På denne måde er man sikker på, at boligen bliver solgt til nogenlunde den rigtige pris, og oftest forholdsvist hurtigt. Derudover skal man ikke selv deltage i boligsalget, når der er tilknyttet en ejendomsmægler. Ejendomsmægleren vil typisk tage sig af alle de praktiske ting, som prissætning, markedsføring, og alt det praktiske papirarbejde, der skal laves. Der findes dog alternativ til, den traditionelle ejendomsmægler.

Selvsalg

Dette er alternativ er selvsalg af din bolig. Igennem selvsalg af din bolig kan du være heldig, at spare rigtig mange penge, da du ikke behøver, at betale salær til ejendomsmægleren. Salærer er den løn, som ejendomsmægleren skal have for at sælge din bolig, og den består typisk, af en procentdel af boligens salgsværdi. Denne besparelse er for mange en god grund, til at droppe ejendomsmægleren, og i stedet sælge boligen selv i samarbejde med en boligadvokat.

Der er dog nogle ting, som man skal undersøge, og være opmærksom på inden man hopper ud i selvsalg af boligen.

Det skal du være opmærksom på i forbindelse med selvsalg af din bolig

Som sagt er der nogle ting, som du skal være opmærksom på inden, du springer ud i selv at sælge din bolig. De opgaver som ejendomsmæglere normalvis vil varetage, skal man nu selv lave, og ofte er der mere end man lige regner med. Det er derfor en god idé, at hyre en boligadvokat til at hjælpe med alt det praktiske papirarbejde.

Når du skal sælge boligen skal du selvfølgelig også have sat en pris på den. Dette kan godt være svært, hvis man i forvejen ikke ved meget om boligmarkedet i det område, som man bor i. Det er vigtigt, at man ikke bare sætter en alt for høj pris, og håber på, at der er nogen der bider på. Hvis man gør dette, kan man ende med, at der ikke er nogle interesserede købere. Omvendt vil man heller ikke sætte prisen for lav, da man jo gerne vil have den værdi, som huset i virkeligheden er værd.

En måde, hvorpå du kan finde frem til den rigtige pris er, at få en række ejendomsmæglere, som har kendskab til det område, hvor huset er beliggende, ud for at give en vurdering på huset. Dette behøver ikke, at være nogen særlig stor omkostning, nogle ejendomsmæglere gør det endda kvit og frit. Når du har fået buddene kan du ud fra dem tage stilling til prisen. På denne måde sikrer du dig, at du ikke skyder alt for langt ved siden af.

Fordele og ulemper ved selvsalg af bolig

Der er både fordele og ulemper forbundet med selvsalg af din bolig. En af de helt store fordele er selvfølgelig prisen. Du sparer en masse penge på den løn, som ejendomsmægleren skulle have haft for at sælge huset. Du skal dog være opmærksom på, at du uden en ejendomsmægler selv vil komme til, at bruge mere tid på det projekt, som det jo er, at skulle sælge et hus. Det vil samtidig betyde, at det i nogle tilfælde vil være nødvendigt, at hyre en boligadvokat, til at tage sig af papirarbejdet i forbindelse med salget. På denne måde sikrer du dig, at du ikke bliver snydt, eller kommer til, at lave en skriftlig aftale med køberen, der kan vise sig, at være skadelig for dig på sigt.

Markedsføring af boligen online

Inden du finder en køber skal du have markedsført huset. Dette er endvidere en af de ulemper, der kan knytte sig til ikke, at have en ejendomsmægler. En ejendomsmægler har som regel et stort kundekartotek, hvori han vil kunne finde interesserede købere til netop det hus, som du skal sælge. Denne mulighed har du ikke selv, og du må derfor finde andre muligheder. En af disse muligheder kunne være, at anvende de sociale medier eller sine venner. Annoncen vil kunne sprede sig hurtigere end man regner med, da det ofte fungere sådan, at nogle kender nogen, som måske er interesseret.

Hvis ikke du føler dig tryg ved at lægge det på de sociale medier, kan man også få printet en salgsannonce i det lokale ugeblad eller online på de store boligportaler.

Generelt kommer du meget langt for få penge og samlet set, vil det ofte kunne betale sig at foretage et selvsalg, specielt hvis du har en meget eftertragtet bolig f.eks. en andelsbolig.

Husk en dygtig boligadvokat ved din side under hele handlen, indhent gerne flere priser.