Tinglysning
Siden Danmark i 2009 indførte den digitale tinglysning, eksisterer et skøde ikke som et fysisk dokument længere. Danmark gjorde som verdens første land tinglysning til en digital proces, som ikke kan udføres andre steder end på internettet og skødet ligger dermed i digital form i den såkaldte tingbog. Her beskrives hvad tinglysning er, hvordan det foregår og hvad det koster.
Hvad skal tinglyses?
Man tinglyser rettigheder i relation til fast ejendom, for at de skal få gyldighed. Rettighederne kan for eksempel være et pantebrev, en servitut eller et skøde. Ved for eksempel at tinglyse et skøde ved et huskøb offentliggøres det, hvem der er den retsmæssige ejer af ejendommen.
Hvordan foregår tinglysningen?
Som nævnt tidligere foregår tinglysning digitalt, og man skal derfor ind på tinglysning.dk for at tinglyse både pantebreve, servitutter, skøder, ejerforeningsvedtægter mv. Man har digitaliseret tinglysningen for at skabe en både hurtigere, nemmere og sikrere proces. Kontrollen med de tinglysningsdokumenter, der sendes ind foregår elektronisk og helt automatisk. Er der noget, som falder udenfor det normale og derfor ikke ”forstås” af systemet, vil sagen blive manuelt behandlet af en af Tinglysningsrettens medarbejdere.
Når man anmelder et dokument til tinglysning, vil man straks få at vide om tinglysningen gik igennem automatisk, eller om den blev sendt til behandling hos en medarbejder.
Underskrifter på tinglysningsdokumenterne – for eksempel på et skøde – hvor både sælger og køber skal skrive under, foregår via NemID.