Boligkøb guide
Der er rigtig mange forhold, der gør sig gældende ved en bolighandel. En ting er, at det for rigtig mange mennesker er den pengemæssige investering, der kommer til at fylde mest i deres liv. Noget andet er, at det kan blive en investering, der fører ærgrelser med sig, hvis man ikke tager de nødvendige forholdsregler. Herunder kan du se nogle af de elementer, der er vigtige at være opmærksomme på i en bolighandel.
Vigtige dokumenter
Det er vigtigt, at du som køber læser de dokumenter, der er centrale i en ejendomshandel. De indeholder oplysninger, som det er væsentligt at forholde sig til, fordi de kan have omfattende konsekvenser for, om du skal investere i ejendommen eller ej. Her kan for eksempel nævnes tilstandsrapporten. Den lister og graduerer de fejl og mangler, der er ved ejendommen. Det er naturligvis vigtigt at sætte sig ind i disse. Et andet eksempel er tingbogsattesten. Den viser de rettigheder, der kan være tinglyst i forhold til ejendommen og som kan have indflydelse på den råderet, du som køber har over ejendommen.
Søg en uvildig køberrådgiver
Man kan være tilbøjelig til at glemme at en ejendomsmægler altid er sælgerens rådgiver. De er således opsatte på at få solgt boligen mest fordelagtigt set fra sælgerens perspektiv. Derudover hænger en ejendomsmæglers salær ofte sammen med hvor høj salgsprisen ender med at blive. Derfor er det en rigtig god ide at søge uvildig køberrådgivning hos en boligadvokat. Salæret til advokaten er godt givet ud, da det sparer dig for bekymringer og spekulationer. Når du ved at du får professionel hjælp til bolighandlen, kan du sove roligt om natten.
Husk en ejerskifteforsikring
Det er vigtigt at gøre sig klart, om man vil tegne en ejerskifteforsikring, inden man overtager en ejendom. Den kan nemlig ikke tegnes efterfølgende. Ejerskifteforsikringen sikrer, at hverken du eller sælger skal betale for de eventuelle skjulte skader eller fejl, der allerede var tilstede, da du overtog ejendommen, men som først viser sig sidenhen.
Bliv forhåndsgodkendt
Når du skal investere i en ejendom, er det nødvendigt at du undersøger, hvilket beløb du kan købe for. Derfor må du en tur i banken og præsenterer dem for dit budget. Derefter kan de give dig en forhåndsgodkendelse. Den gør at du har mulighed for at slå til med det samme, når du ser det hus, du kunne tænke dig.
Overvej en samejeoverenskomst
En af de ting man som par måske ikke tænker på i købssituationen er, hvad man gør i forhold til huset, hvis man går fra hinanden. Med en samejeoverenskomst kan man undgå at skulle stå i en tilspidset og sorgfuld situation og tage stilling til, hvad der skal ske med boligen. En samejeoverenskomst regulerer nemlig både forholdene under samejet og, hvis det skal opløses.
Husk fortrydelsesretten
Når du køber en ejendom, som du skal anvende som din egen bolig, har du en lovbestemt fortrydelsesret. Den varer i seks dage efter, at du har underskrevet købsaftalen. Fortryder du købet af boligen, skal du inden fristens udløb meddele sælger dette skriftligt samt indbetale et beløb på 1 % af købesummen til sælger.
Indføj et advokatforbehold
Det er en god ide at få indføjet et advokatforbehold i købskontrakten. Den sikrer, at din underskrift på kontrakten ikke er bindende før din advokat har sagt god for den. Modsat ved brug af fortrydelsesretten kommer du ikke til at betale godtgørelse til sælger, hvis din advokat ikke godkender kontrakten og handlen dermed afbrydes.