Knive -og våbenloven

kniv og våben lovenI Danmark reguleres besiddelse og bæring af knive af våbenloven, nærmere bestemt Lov om våben og eksplosivstoffer.

Ikke-dødvåben

De fleste almindelige knive betragtes som ikke-dødvåben, hvis bladet er under 12 cm. Disse kan bæres offentligt uden særlig tilladelse.

Faste knive og springknive

Faste knive med en klinge længere end 7 cm og springknive anses normalt for forbudte at bære uden en anerkendt begrundelse, såsom arbejdsrelaterede formål.

Våbenkategori B

Knive, der falder ind under kategori B, kræver normalt en særlig tilladelse. Dette inkluderer f.eks. springknive og stiletknive, uanset klingelængden.

Selvforsvar

Selvforsvar anses normalt ikke som en anerkendt grund til at bære en kniv. Bæring af knive med henblik på selvforsvar kan betragtes som våben og kan medføre retlige konsekvenser.

Bæring i det offentlige rum

Generelt er det tilladt at bære almindelige knive med en klinge under 12 cm i det offentlige rum. Dog bør man udvise forsigtighed og overholde lovgivningen for at undgå eventuelle retlige konsekvenser, da politiet kan reagere, hvis de vurderer, at bæringen udgør en trussel eller er i strid med loven.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at lovgivningen kan ændre sig, og det er altid klogt at konsultere den seneste version af Lov om våben og eksplosivstoffer eller søge professionel rådgivning, hvis der er tvivl om, hvad der er tilladt.