Vinterdæk og lovgivningen

Det er ikke ulovligt at køre uden vinterdæk om vinteren i Danmark, men ikke desto mindre kan det forårsage ulykker og farlige situationer, hvis man kører vinteren igennem på sommerdæk. Sommerdækkene bremser nemlig langt fra ligeså godt som vinterdæk på sneglatte veje.

Det handler om bremselængde

Vinterdæk lovgivningHvis du en vinterdag kommer kørende på en landevej med sne eller sjap på vejbanen, vil din bils bremselængde i høj grad påvirkes af, om du har sommer- eller vinterdæk på bilen. Ud over det, er det naturligvis altid vigtigt at sørge for, at de vinterdæk du har på har en mønsterdybde, der er acceptabel og at dæktrykket er i orden. Hvis du kører med enten sommerdæk eller nedslidte vinterdæk og skal bremse på en vinterglatvej, kan du risikere, at bremselængden næsten fordobles i forhold til, hvis du havde kørt med vinterdæk, der ikke var slidte. Derfor skift til vinterdæk og tjek altid, at dækkenes mønsterdybde kan holde endnu en vinter.

Hvornår bør man skifte?

Der er ikke noget helt bestemt tidspunkt for, hvornår vinterdækkene skal sættes på bilen, men når det er blevet så koldt, at du overvejer at finde vinterjakken og handskerne frem, så er det ved at være tid til vinterdækkene. Rådet for større dæksikkerhed mener, at man skal skifte til vinterdæk, når termometeret viser under syv grader. Så kan det nemlig hurtigt nå ned på nul grader eller lavere om natten og om morgenen. Egentlig er det nok lettest bare at bruge den tommelfingerregel, som rådet også fremhæver. Vinterdækkene skal på i efterårsferien og af igen til påske. Så er man ude over at holde øje med temperaturen.

Hvordan får du skiftet til vinterdæk?

Nogle skifter deres dæk selv, og andre får skiftet dæk på et autoværksted. Det er helt op til dig, hvad du foretrækker. En del autoværksteder tilbyder i tillæg at opbevare henholdsvis dine vinter- og sommerdæk, når de ikke er i brug. Så har du ikke plads til at opbevare dine dæk derhjemme, så kan løsningen være at få dem opbevaret på det autoværksted, der alligevel skifter dæk for dig. Men husk at bestille tid til dækskifte i god tid. Der er altid travlt omkring efterårsferien og påske. Skifter du dækkene selv, er du mere frit stillet og kan gøre det, når det passer ind i dine andre planer.

Ønsker du at skifte dæk selv?

Har du endnu ikke prøvet at skifte dine vinterdæk selv, men vil i gang med det, så får du en hurtig introduktion til det her:

  • Ud over vinterdækkene skal du bruge en donkraft samt en hjulnøgle og momentnøgle. Sørg altid for at bilen er placeret på et jævnt og plant underlag. Tjek i din bils instruktionsbog, hvor du skal sætte donkraften op. Det er vigtigt, at den løfter det rette sted.
  • Inden bilen løftes op fra jorden, er det vigtigt, at du har trukket håndbremsen, løsnet hjulet med en hjulnøgle og fjernet hjulkapslerne.
  • Når du har hævet bilen op, skal du fjerne hjulboltene og hjulet med en momentnøgle.
  • Inden du sætter vinterdækket på er det vigtigt, at du tjekker, at anlægsfladerne ikke er snavsede. De skal være helt rene. Dernæst kan du sætte hjulet på og stramme hjulboltene løst til, inden du sænker bilen ned igen.
  • Når bilen igen står på jorden med alle fire hjul, skal du stramme boltene på hver enkelt hjul ensartet. Så bliver vinterdækkene afbalanceret.
  • Det betyder, at du skal stramme de fire bolte på hvert hjul på skift og lidt ad gangen. Det fortsætter du med til de alle er ordentligt strammet til. Dernæst kan du sætte hjulkapslen på.

Det er en god ide at finde en video på nettet fra en troværdig kilde, for eksempel FDM, der viser, hvordan du selv skifter hjul på din bil.

Find eventuelt dæk, der passer nøjagtigt til din bil på dæksælgernes hjemmesider. Her kan du indtaste din model og årgang og se hvilke dæk de har på lager, som passer.