Boligadvokat andelsbolig københavn og Århus

Andelsforeningens historie går langt tilbage i Danmark og tilbyder boliger til en lav indgangspris kontra køb af ejerlejlighed eller hus.

Hvordan virker en andelsboligforening

Boligadvokat andelsbolig København og århusI sin tid blev der oprettet en forening som købte et boligprojekt med flere huse, lejligheder eller rækkehuse af en bygherre og det hele blev finansieret gennem realkreditlån og et tilskud fra staten.

Andelsforeningerne havde med andre ord gode kår og mulighed for at tilbyde en bolig uden hver andelsejer skulle ud og låne store beløb i banken.

Fællesskabet omkring lån og udgifter i en samlet forening uden momspligt og regnskabspligt har været super populær, da det har givet adgang til boliger i områder, hvor tilsvarende 100% ejerboliger var langt dyrer – særligt i København.

Andelsforeningen sørger for at betale for alle fællesudgifter f.eks. realkreditlån på boligerne, renovation og ejendomsskat samt renovering af boligerne udvendigt samt muligvis hold af udenomsarealer både sommer og vinter samt fællesvej.

Det man betaler til andelsforeningen hver måned som et samlet beløb, er med til at dække alle fællesudgifter.
Det kaldes for boligafgift.

Hvad koster en andelsbolig i København

Når du ser et opslag med en andelsbolig til salg i København, står der et beløb for overtagelse af andelen.

Det beløb skal du betale når du flytter ind og derefter skal du hver måned betale en boligafgift til andelsforeningen som dækker de fælles udgifter.

Der kan f.eks. stå 1.200.000 og boligafgift 4.800.-

Du skal dermed selv skaffe finansiering af de 1.2 million f.eks. banklån og herefter skal du ud over afdrag på finansieringen af de 1,2 mio, betale 4.800 til andelsforeningen for at dække alle jeres fælles udgifter.

Når du har betalt boligafgiften, er de eneste andre udgifter for at bo i boligen selve forbruget af vand, varme og el.

Det er lidt forskelligt om TV-pakke er inkluderet i boligafgiften.

Men det betyder med andre ord, at du kan få en lejlighed i København til kun 4.800 om måneden + forbrug, hvis du vel at mærke kan få finansieret de 1,2 millioner.

Priserne på andelsboligerne i København holdes kunstigt nede og det er derfor de er enormt attraktive.
Prisen må ikke overstige andelens tekniske værdi på papiret og her tages der ikke særligt højde for de voldsomme prisstigninger.
Det betyder at en lejlighed på 100 kvm i en andelsforening kan være langt billigere end en ejerlejlighed lige ved siden af.
Helt ned til halv pris og derfor er de naturligvis meget eftertragtede

Det er knap så udpræget i Århus, men naturligvis er det også her meget attraktive.

Sådan hjælper boligadvokaten med andelskøb

Der er mange punkter, som er uhyre vigtige at få tjekket før du investere i en andelsbolig i København – ja eller resten af landet.

Et af de meget vigtige områder er hvordan andelsforeningen er finansieret og dermed, hvilke lån andelsforeningen har og hvordan de afdrages.

En andelsforening kan nemlig godt få f.eks. 10 års afdragsfrihed og når de 10 år er gået, kan de være tvunget toil at sætte boligafgiften voldsomt op, det kan ske året efter du flytter ind og pludselig er din boligafgift steget 4.000 om måneden uden du var orienteret.

Den slags ser boligadvokaten naturligvis på, så der ikke kommer voldsomme overraskelser i økonomien.

Et andet punkt som også er yderst vigtigt at se nærmere på, er andelsforeningens vedligeholdelsesplan.

Her kan der være planlagt nyt tag for 2 millioner 3 år efter du flytter ind og uden finansiering, så der skal optages nye lån og igen voldsom hævning af boligafgiften.

Boligadvokaten med speciale i andelsboliger vil typisk bede om både dokumenter omkring lån, vedligeholdelsesplan og de sidste 5 års referat fra generalforsamlingen.

I referaterne kan man se hvordan foreningen kører internt og om de f.eks. har været ved at planlægge tiltag, der kan få økonomiske konsekvenser.

Der kan f.eks. også stå noteret om andelsforeningen er involveret i konkurssager mht tidligere ejere (som ikke kunne betale) og om der er involvering i længerevarende forpligtelser som ikke er løst – f.eks. retssager, skattesager etc.

Ejendomsmægleren er sjældent nødvendig

I København og Århus kan en andelsbolig ofte sælges på ganske kort tid uden mægler ind over.

Ofte er det nok bare at udbyde den til salg i en lokal Facebook gruppe og derfor kan man lige så godt spare de 40.000 til en ejendomsmægler og kun have en dygtig boligadvokat med ind over. De koster omkring 7.000 for hele forløbet og de sørger for at hjælpe med de nødvendige dokumenter og eventuel forhandling med køber om prisen.

Alle dokumenter til køb og salg af andelsbolig kan downloades via ABF – Andelsboligforeningernes fællesforening.